«Ύστερον δ' Ευξεινον κεκλήσθαι, των Ιώνων εν τη παραλία πόλεις κτισάντων»
Στράβων

 

Axenos Blog

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

´H Ρωμανία κι ἂν ἐπέρασεν, θὰ ῾ρθῇ νὰ ζήσῃ κι ἄλλον






Σήμερα, 29 Μαίου, ημέρα μνήμης για την Άλωση της Πόλης του Μεγάλου Κωνσταντίνου και Βασιλεύουσας της καρδιάς μας. Πρωτεύουσας της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, της πασίγνωστης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και μιας από τις μακροβιότερες αυτοκρατορίες όλου του κόσμου. Περισσότερα από 1100 χρόνια λαμπρού πολιτισμού και προόδου, όπου η διδασκαλεία του Ορθόδοξου Χριστιανισμού ενώνεται με το αθάνατο αρχαιοελληνικὸ πνεύμα και προβάλεται δια μέσου της διδασκαλίας Μεγάλων Πατέρων όπως οι Άγιοι: Βασίλειος, Γρηγόριος, Νικόλαος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

 Όλα αρχίζουν τον 7ο π.Χ. αἰώνα όταν ο Βύζας ο Μεγαρέας, ιδρύει στο Βόσπορο ιωνικὴ αποικία, η οποία παίρνει το όνομά του, Βυζάντιον. Τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτωρας Κωνσταντίνος θεσπίζει την ανεξιθρησκία, και στις 11 Μαίου του έτους 330 μ.Χ., θεμελιώνει τη Νέα Ρώμη επάνω στην αρχαία πόλη του Βυζαντίου, που παίρνει το όνομα του, Κωνσταντινούπολη.



Τον 6ο αιώνα μ.Χ. ὁ Αυτοκρατορας Ιουστινιανὸς στολίζει την πρωτεύυουσα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορίας με μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή του Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας. Η Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σιγά σιγά σε φάρος της Ορθοδοξίας που μεταλαμπαδιάζει την Ορθή Πίστη στους σλαβικούς λαούς, αλλά και που πολεμήθηκε σκληρά από ανατολή και δύση, από τον παπικό κοσμό των λατίνων από την μιά, αλλά και το ισλάμ των μογγολών και των αράβων από την άλλη. Οι ορδές των οποίων γονάτισαν την Πόλη δύο φορές, το 1204 οι Σταυροφόροι, και το1453 οι οθωμανοί επί αυτοκρατορίας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Ημέρα λύπης η 29η Μαίου για τον Ελληνισμό, η αποφράδα μέρα της αλώσεως της Πόλεως, αλλά και μνήμης για τη θυσία των χιλιάδων εθνομαρτύρων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

´H Ρωμανία κι ἂν ἐπέρασεν, θὰ ῾ρθῇ νὰ ζήσῃ κι ἄλλον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου